Turku, Kaarina, Rauma, Masku ja Salo

Turun Seudun Tanssioppilaitos ja taiteen perusopetus

Turun Seudun Tanssioppilaitos on arvostettu ja ammattitaitoinen tanssitaiteen perusopetusta antava tanssikoulu. Tanssioppilaitoksella on toimipisteitä Turussa, Kaarinassa, Raumalla, Maskussa ja Salossa. Tanssioppilaitoksessa tanssia voi harrastaa omaksi ilokseen ja hyödykseen, mutta myös haasteellisesti ja tavoitteellisesti kohti ammattiopintoja. Opetussuunnitelmassa noudatamme valtakunnallista tanssitaiteen perusopetussuunnitelmaa niin yleisen kuin laajan oppimäärän tasolla. Nuorimmat oppilaat ovat 3-vuotiaita ja vanhimmat eläkeikäisiä! Pääasialliset opetusaineet ovat lastentanssi, klassinen baletti, jazztanssi, showjazz, nykytanssi sekä akro/breakdance. Ryhmiä on kaikenikäisille – lapsille, nuorille ja aikuisille. Tasoja on alkeista pitkälle edistyneisiin.

Tanssioppilaitoksen oppilaille ei ole pääsykoetta. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin kilpailevat Valikko-ryhmät.

Tanssioppilaitos on kannatusyhdistyspohjainen rekisteröity yhdistys, jonka tavoitteena on antaa ammattitaitoista ja monipuolista tanssitaiteen perusopetusta tanssia ilokseen harrastaville ja tanssin jatko-opintoihin aikoville.

Tanssioppilaitos on Suomen Tanssioppilaitosten liiton jäsenkoulu.

Tanssi on elämäntapa

Iloa ja onnistumisen elämyksiä.

Tanssin ilon lisäksi tavoitteenamme on luoda onnistumisen elämyksiä, antaa haasteita sekä mahdollisuuksia esiintyä. Haluamme oppilaidemme kehittyvän monipuolisesti eri tanssilajien avulla. Tunnemme tärkeän vastuumme myös kasvattajina ja asenteiden muokkaajana. Tanssioppilaitoksen oppilaille tanssista muodostuu elämäntapa – jo aikuisikään ehtineet oppilaat tuovat usein myös lapsensa aloittamaan tanssiharrastusta. Motivoiva liikkuminen on tärkeää sekä kehon että mielen hyvinvoinnille läpi elämän.

Tanssioppilaitoksen jouluisista ja keväisistä tanssinäytöksistä on jo muodostunut perinne ja liput niihin tuntuvat aina loppuvan kesken. Tanssioppilaitos on toteuttanut tanssisatuversioita mm. Pienestä Merenneidosta, Pinokkiosta, Prinsessa Ruususesta, Cats-musikaalista, Nalle Puhista, Lumikista, Tirlittanista… Lavalla on nähty myös vaativia otteita tunnetuista balettiklassikoista sekä omien opettajiemme kilpailuissa menestyneitä koreografioita.

 

Opetuksen ja oppilaiden hyvästä tasosta kertoo myös se, että vuosittain koulumme oppilaita hakeutuu ja pääsee jatkamaan tanssin ammattiopintoihin. Tanssioppilaitoksen oppilaille ei ole pääsykoetta. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin erikoiskoulutusluokat ja joskus esiintymisryhmät.

perustettu vuonna 1975

Tanssioppilaitoksen historia

Turun Tanssiyhdistys ja Tanssiyhdistyksen Balettikoulu perustettiin jo vuonna 1975. Klassinen baletti veti harrastajia puoleensa ja vuosien kuluessa toiminta laajeni myös Turun ulkopuolelle. Baletin lisäksi jazztanssi, steppi ja moderni tanssi monipuolistuttivat harrastusmahdollisuutta. Valtakunnallinen tanssitaiteen perusopetussuunnitelma hyväksyttiin osaksi koulun opetussuunnitelmaa vuonna 1989. Samaan aikaan nimenmuutos Turun Seudun Tanssioppilaitokseksi tuli ajankohtaiseksi.

Tanssitaiteen perusopetus ja erityiskurssit

Turun Seudun Tanssioppilaitoksessa toteutetaan Opetushallituksen hyväksymää tanssitaiteen yleistä ja laajaa opetussuunnitelmaa. Yleiseen oppimäärään sisältyy 500 opetustuntia, joista 300 tuntia koostuu ns. yhteisistä opinnoista ja 200 opetustuntia teemaopinnoista. Opintoja voi valita baletista, jazzista ja nykytanssista, break/akrodancesta sekä showjazzista tai muista kausittain vaihtuvista lajeista. Yleinen oppimäärä on yleensä suoritettu noin 16 vuoden iässä. 

Laajaan opetussuunnitelmaan puolestaan sisältyy 1300 opetustuntia, joista 800 koostuu perusopinnoista ja 500 tuntia syventävistä opinnoista. Opintojen loppuvaiheessa tulee tehtäväksi myös koreografinen ja kirjallisen osuuden sisältävä lopputyö. Laajat opinnot tulee yleensä suoritettua noin 17-vuotiaana.

Linjalta toiselle voi siirtyä kesken opintojen, mikäli oppilaitoksen rehtori, oppilaan tanssinopettajat ja vanhemmat yhdessä oppilaan kanssa niin päättävät. Oppimäärää voidaan tarvittaessa myös yksilöllistää. Tanssioppilaitoksessa kaikki oppilaat saavat ammattitaitoista ja laadukasta sekä tavoitteellista tanssinopetusta riippumatta viikkotuntien määrästä tai oppimäärästä. Taiteen perusopetuksesta voi kysyä lisää opettajaltamme Miira Kaarenojalta.

Erityiskurssit

Tarjoamme oppilaillemme myös erityiskursseja esim. tanssihistoriasta, kehonhuollosta, ravintotietoudesta, maskeerauksesta ja muista ajankohtaisista aiheista. Ne rikastuttavat käsitystä tanssitaiteesta. Käymme myös seuraamassa erilaisia tanssiesityksiä, joita analysoidaan keskustelemalla ja kirjoittamalla.